Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kawowe z bitą śmietaną

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt.
czekolada gorzka 10 dag
masło 10 dag
cukier puder 16 dag
mąka pszenna 16 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
śmietana 30% 60 dag
herbatniki 2 opakowania
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
śmietana 12% 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kawowe z bitą śmietaną

W rondelku roztopić masło z czekoladą. Zestawić z ognia i wymieszać ze śmietaną 12%. Ostudzić.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru pudru, a następnie kolejno dodawać ostudzoną masę czekoladową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Ciasto przelać na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 175ºC. Ostudzić.

Kawę przygotować w 200 ml gorącej wody.

Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę 30% ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodać żelatynę i połączyć składniki.

Przygotowaną śmietaną (część pozostawić na wierzch) posmarować upieczone ciasto. Na warstwie śmietany ułożyć herbatniki moczone w kawie, a następnie pozostałą śmietanę. Wierzch można posypać startymi herbatnikami. schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 01.11.2012 08:54
pyszne
Bernadeta1 07.09.2012 13:06
ale pychota
annagebalska 18.10.2011 14:59
pysznie wygląda
Goya 12.09.2011 09:18
super
Natalia/tubisiek 21.01.2011 08:25
świetne!!!
mirosława4 18.01.2011 22:34
pyszne ciasto
aguus 18.01.2011 15:18
Pyszności!
MAŁGORZATA108 17.01.2011 19:48
Aż chce się spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak