Pudding migdałowy

Pudding migdałowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    30 dag
  • cukier

    25 dag
  • utarte migdały

    30 dag
  • jaja

    10 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    12 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • rum

    1 kieliszek
  • galaretki owocowe

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce ucieramy masło, cukier i migdały. Dodajemy stopniowo 5 całych jaj, potem 5 żółtek, cukier waniliowy i rum, pozostałe białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę i wraz z mąką dodajemy do utartej masy. Ostrożnie mieszamy. Formę jak na babkę, wykładamy papierem pergaminowym i smarujemy tłuszczem. Tak przygotowaną formę wypelniamy masą i wkładamy do większego naczynia z gorąca wodą. Wszystko wstawiamy do piekarnika o temperaturze 150 stopni. Pudding nie może się gotować. Sprawdzamy nożem czy jest upieczony. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Po wyjęciu z formy pokrywamy ciepłą galaretką, która rozpuszczamy z łyżką rumu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

17.01.2012 15:19
pudding lubię

traktorek

11.12.2010 15:45
jeszcze nie robiłam a to jest bardzo zachęcające

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat