Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciastka angielskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
mleko 1/2 szklanki
margaryna 10 dag
jaja 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
rodzynki 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
drożdże 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciastka angielskie

Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże i zalać letnim mlekiem. Składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę rozpuścić i mieszając wbijać jajka oraz dodać sól i cukier. Dodać do rozczynu z drożdży, wsypać rodzynki. Wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wykrawać okrągłe ciasteczka. Blachę wysmarować tłuszczem i układać na niej ciastka. Wierzch ciastek wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 220 stopni C na jasnobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 17.01.2012 15:18
wolę polskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak