Ciastka angielskie

Ciastka angielskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • jaja

    2 sztuki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    10 dag
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • drożdże

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże i zalać letnim mlekiem. Składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę rozpuścić i mieszając wbijać jajka oraz dodać sól i cukier. Dodać do rozczynu z drożdży, wsypać rodzynki. Wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wykrawać okrągłe ciasteczka. Blachę wysmarować tłuszczem i układać na niej ciastka. Wierzch ciastek wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 220 stopni C na jasnobrązowy kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

17.01.2012 15:18
wolę polskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat