Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toffi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 opak
margaryna 125 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka 0,5 kg
cukier 0,5 szkl
miód 150 g
śmietana 36% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Toffi

Z jajek, mąki, cukru, miodu, margaryny, cukru waniliowego i sody zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Dwie jednakowe prostokątne formy, wysmarować tłuszczem, przełożyć do nich ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Krem
Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
Tak przygotowanym kremem, przełożyć dwa placki ostudzone. Mleko w puszce gotować 3 godziny.
Po wystudzeniu kremu z mleka,rozsmarować kremem wierzch ciasta i posypać orzechami posiekanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 17.01.2011 16:48
uwielbiam ciasta z tofii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak