Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki wiedeńskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna palma 1 kost
woda 0,5 l
szczypta soli
jajko 12 szt
cukier puder 1,5 szkl
masło 1 łyżka
sok z cytryny
tłuszcz do smażenia
woda 3 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki wiedeńskie

Ciasto
do rondla włożyć, margarynę, mąkę, wodę, sól. Na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników. Ciasto dobrze łyżką wyrobić, by się nie zrobiły grudki. Ciasto ma być szkliste, takie jak na karpatkę. Po wystygnięciu ciasta, dodać jajka i dobrze wymieszać. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę, włożyć ciasto do specjalnego woreczka do przybierania tortów. Na papierze pergaminowym, obrysować obwód garnka w którym będą się smażyły pączki. Na to obrysowane kółko, wyciskać w odstępach z worka ciasto. Tłuszcz dobrze rozgrzać, na tłuszcz wkładać papier z wyciśniętym ciastem, aż sam papier odejdzie od ciasta, a pączki zostawić do zrumienienia się na złoty kolor. Papier z tłuszczu wyrzucić. Tak postępować do wykończenia się ciasta. Gotowe pączki wybierać łyżką cedzakową. Lukier
cukier puder, aromat, masło, sok z cytryny i woda gotowana. Z podanych składników, przygotować lukier. Gotowe pączki polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak