Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuropatwy nadziewane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuropatwy 2 szt
wątróbka cielęca 20 dag
słonina 15 dag
masło 10 dag
pieczarki 20 dag
bulion 125 ml
madera 50 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kuropatwy nadziewane

Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, opłukać. Wytrzeć do sucha i natrzeć solą. Połowę słoniny pokroić na plasterki, a pozostałą na słupki długości 2cm. Pieczarki obrać, opłukać i drobno posiekać. Wątróbkę cielęcą opłukać, pokroić na kawałki i udusić razem z plasterkami słoniny. Następnie zemleć uduszona słoninę z wątróbką oraz surowe wątróbki kuropatw. Dodać posiekane pieczarki, 2-3 łyżki bulionu, maderę, sól i pieprz. Wymieszać i napełnić nadzieniem kuropatwy. Spiąć szpilkami do drobiu lub zaszyć nitką. Piersi nadzianych kuropatw naszpikować słoniną. Kuropatwy włożyć do brytfanny, polać stopionym masłem. Piec w temperaturze 200 st.C. przez 45 minut, polewając często masłem, bulionem i sosem z pieczenia. Upieczone kuropatwy podzielić na połówki. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce można podać sos pieczarkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak