Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,25 kg
margaryna 0,03 kg
miód 0,13 kg
cukier 0,06 kg
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
woda 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Odważyć 5 dkg cukru i zagotować razem z miodem, na koniec dodając przyprawę do pienika. Odstawić do ostygnięcia.
Pozostały 1 dkg cukru rozpuścić na patelni, następnie dodać wodę i zagotować.
Do mąki dodać margarynę, sodę, jajo, miód i karmel i zarobić ciasto.
Rozwałkowywać na grubość 1/3 cm, wykrawać foremką i piec przez ok 15-20 min. w temp. ok 160 stopni.
Można polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.03.2014 17:49
dobre pierniczki :)
pestka 16.12.2013 10:29
bardzo smaczne
ONY_za_kare 09.11.2013 18:45
ale fajne pierniczki :)
Alex_M 08.11.2013 10:24
super pierniczki :)
Misiakova 02.09.2011 08:35
super
maryśka 23.06.2011 18:18
pycha
Edyta38 07.05.2011 16:24
extra
hastalavista 14.03.2011 00:49
bardzo ładne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak