Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Litewska cielęcina

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,5 kg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
ostra musztarda 4 łyżki
słonina 10 dkg
sól do smaku
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Litewska cielęcina

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach, cebulkę drobno posiekać. Wymieszać z musztardą. Taką masą wysmarować mięso, odstawić je na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie posolić i naszpikować słoniną. Piec w mocno nagrzanym piekarniku ponad 1,5 godziny. Co jakiś czas polewać wytwarzanym sosem i masłem. Przed końcem pieczenia zalać śmietaną wymieszaną z mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 16.10.2011 20:46
pycha
Agnik 04.05.2011 20:36
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak