Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi żnińskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
woda 0,75 szklanki
jaja 2 szt.
sól
cebula 1 szt.
pieczarki 150 g
rosół warzywny 0,5 szklanki
kapusta biała 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi żnińskie

Mąkę wsypać na stolnicę formując kopczyk.Z robić w nim głębienie, wbić jajko i wlać pół szklanki ciepłej wody ze szczyptą soli. Wyrobić na jednolitę ciasto. Rozwałkować w miarę cienko i wykrawywać koła. Drugie jajko ugotować na twardo i drobno posiekać. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone drobno pieczarki podlać rosołem z kostki i dusić do miękkości. Przestudzić dodać posiekane jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na każdy kawałek nakładać nadzienie i dobrze sklejać. Gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. od chwili wypłynięcia. Podawać polane stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak