Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 200 g
masło 1/8 kostki
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
szalotka 2 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
Bulion grzybowy 1 l
oliwa 2 łyżki
pieprz świeżo mielony
sól
parmezan 2 łyżki
pęczek natki pietruszki
grzyby suszone 3 garści
smietana 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi grzybami

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli chodzi o bulion- 1 l bulionu (przygotowałam z 1,5 kostki bulionowej oraz wody i wywaru z gotowania grzybów suszonych w proporcjach 3:1)
Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go winem i wymieszać. Gdy lekko odparuje można zacząć dodawać bulion - małymi porcjami, aż do całkowitego wchłonięcia, stale mieszając. Uwaga - bulion powinien być gorący, by różnica temperatur nie zahartowała ryżu zamiast go zmiękczać. Gdy ryż będzie już miękki dodać resztę masła, wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem.
Grzyby podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do nich trochę śmietany - dzięki temu risotto będzie gładsze i bardziej kremowe.
Risotto przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać obficie natką pietruszki i parmezanem, wyłożyć grzyby, pozwolić by każdy sam połączył smaki na talerzu :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 17.01.2011 10:21
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak