Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anyżówka - bardzo prosta nalewka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytus 0,5 litra
karmel 3 łyżki (na karmel)

Przepis i sposób przygotowania na: Anyżówka - bardzo prosta nalewka

Anyż zalewamy spirytusem. Jeśli chcemy tylko nutkę anyżową dajemy go mało. Odstawiamy na 1 dzień (nie do lodówki!). Cukier wysypujemy na patelnię
i przepalamy mieszając, aż stanie się złoty jak miód (uważać, żeby się nie spalił). Dodajemy szklankę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Po ochłodzeniu łączymy ze spirytusem anyżowym. Możemy rozcieńczyć 2-3 szklankami przegotowanej wody - jeżeli nalewkę robimy na spirytusie. Odstawiamy do \"przegryzienia\". Do przygotowania wystarczy jeden dzień, ale najlepiej smakuje po min. tygodniu.
Zamiast karmelu można dodać miód. Ale moim zdaniem karmel, choć mniej zdrowy daje lepszy smak i klarowność alkoholu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.10.2012 20:52
ciekawa jestem jak to smakuje
Małgorzata113 17.01.2011 10:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak