Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba wielkanocna

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
mleko 150 ml
masło 20 dkg
żółka 12 sztuk
drożdże 5 dkg
cukier waniliowy 1 łyżka
sól szczypta
rodzynki 5 dkg
smazona skórka pomarańczowa 5 dkg
lukier 1 opakowanie
cukier 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Baba wielkanocna

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać podgrzanym mlekiem, dodać 10 dkg mąki, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, resztę mąki, szczyptę soli. Wyrób ciasto. Rozpuszczone masło ostudź, wlej do ciasta, wsyp rodzynki, wyrób ciasto. Formę wysmaruj masłem, oprósz mąką napełnić do 1/3 , odstaw na godzinę. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę. Polej lukrem, posyp skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 28.06.2011 22:43
taka jest najlepsza!
Iwona51
Iwona51 21.01.2011 15:37
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak