Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z rodzynkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 kg
cukier 1 szkl
mleko 2 szkl
masło 2 szkl[rozpuszczone]
drożdże 160 g
rodzynki 2,5 szkl
jajko 2 szt
sól do smaku
skórka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z rodzynkami

Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki ciepłej wody i połączyć z częścią mąki,pozostawić do wyrośnięcia,mleko rozmieszać z masłem,cukrem,jajkami i resztą mąki,dodając rodzynki,a póżniej zaczyn drożdżowy wyrobić na jednolite ciasto.Pod koniec dodać skórkę z cytryny i odrobinę soli,pozostawić do wyrośnięcia ,uformować małe bochenki i posmarować roztrzepanym jajkiem,piec około 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.10.2013 13:40
chleba z rodzynkam nie jadłam ,ale za to bułki ostatnio jadłem
MAR3STA 16.01.2011 22:08
domowy chlebek jest najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak