Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
margaryna 3/4 kost.
żółtko jajek 5 szt.
sól
cukier puder 1/2 szkl.
gruszki 6 szt.
wódka 1 łyżka
miód 2 łyżki
białko
orzechy włoskie 4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w cieście

z mąki,margaryny,soli,cukru pudru wyrobić kruche ciasto i włożyć na 30min.do lodówki,ruszki umyć obrać i przekroić wzdłuż,wydrążyć gniazda nasienne,rodzynki sparzyć,odsączyć i zalać wódką wymieszać z orzechami i miodem,połówki gruszek napełnićnadzieniem i złożyć,ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty o boku 15cm.zawinąć każdą gruszkę tak by wystawał ogonek,brzegi dokładnie skleić,ponakłuwać ciasto,białko lekko ubić,gruszki ułożyć na blasze i posmarować białkiem,piec na złoty kolor w temp.190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.11.2013 07:41
bardzo pomysłowe
Wacław 27.12.2012 09:54
smaczne !
Grazyna0211 11.04.2011 11:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak