Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Orzechowy mojej mamy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 - 12
cukier puder 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko odrobina
masło 200 gram
cukier puder 200 gram
alkohol do smaku
orzechy włoskie 200 mielone
orzechy włoskie 250 mielone
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Orzechowy mojej mamy

Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masę
z pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.
Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.

Masa

Orzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.

Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.


Przepis pochodzi z mojego prywatnego bloga: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/01/tort-orzechowy-mojej-mamy.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 14.01.2012 16:04
jak mamy to musi być najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak