Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szkl
masło 60 g
cukier puder 1 szkl
jajko 4 szt
mleko 1/2 l
cukier 4 łyżki
cytryna sok+skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Do miski wsypać mąkę ,dodać masło,cukier puder[20g],żółtka[3szt],zagnieśc ciasto i owinąc w folię i wstawić na godzinę do lodówki,po godzinie rozwałkować i włożyć do foremki i piec w piekarniku na brązowy kolor,zagotować 3/4 mleka i 3/4 cukru,a żółtko wymieszać z pozostałą mąką i resztą mleka,wrzące mleko z cukrem zagnieść żółtkiem z mąką i powoli gotować ,dodać sok i skórkę z cytryny,ubić białka ,dodać resztę cukru,aż piana bedzie sztywna,krem cytrynowy połączyć z połową piany i ponownie zagotować.Gorący wyłożyc równo na upieczony spód ,a resztę piany rosmarować na kremie,zapiekać tartę przez 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 17.09.2011 09:23
extra
halina17 16.01.2011 20:51
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak