Faszerowany szczupak

Faszerowany szczupak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczupak

    1,5 kg
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    100 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • jajka

    2-3 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • włoszczyzna

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeżego szczupaka należy oskrobać z łusek, wypatroszyć, następnie odciąć mu głowę i skórę, odfiletować i wymoczyć w zimnej wodzie. Warzywa umyte pod bieżącą wodą i oczyszczoną głowę szczupaka wrzucić do wody i ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę należy obrać, pokroić dość drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa należy zmielić mięso ryby, podduszoną cebulkę i bułkę. Do masy należy dodać jajko, sól, cukier i pieprz. Masę należy wyrobić. Należy przygotować płócienną serwetkę, wysmarować ją masłem, nałożyć na nią masę rybną, zwinąć ją w rulon i związać za pomocą sznureczka. W garnku należy powtórnie zagotować wywar, włożyć do niego zawiniętą w ściereczkę masę i gotować przez około godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu należy roladkę wystudzić, wyjąć z płótna, pokroić na plastry i ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę należy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem i warzywami z wywaru, zalać auszpikiem(wywar+ żelatyna). Odstawić do lodówki w celu stężenia galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

21.01.2014 11:26
świetnie smakuje

RenataZ-et

16.12.2013 20:58
smaczna jest taka ryba

halina17

01.08.2012 08:50
smaczna ryba

Katarzyna/kate1980

27.04.2012 20:57
pyszności

bercik1

12.06.2011 23:10
Pycha!

Iwusia

20.06.2010 20:40
Pracochłonne strasznie ale zapewne smakuje znakomicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat