Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z mięsem i kminkiem

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszennaa
masło
jajko
drożdże świeże
sól
cukier
jogurt bałkański
mięso gotowne
marchewka
cebula
olej
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem i kminkiem

4 czubate szkl. mąki pszennej luksusowej roztarłam rękami z kostką (250 g) zimnego masła tak jak się robi kruszonkę, ale żeby nie było grudek tłuszczu. 5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam, zasypałam 2 łyżkami cukru, wymieszałam lekko rozcierając i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Następnie wlałam je do mąki z tłuszczem. Dodałam 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. jogurtu greckiego i wbiłam 3 duże jajka - zagniotłam miękkie ciasto.
Ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (trochę wołowiny i trochę z kurczaka) zmieliłam, dodając też 1 dużą, gotowaną marchewkę, 1 pietruszkę i kawałek selera - też z rosołu. 1 dużą cebulę obrałam i posiekałam. Podsmażyłam ją na złoto na 4 łyżkach oleju. Dodałam 1 surowe jajko. Masę doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, kminkiem mielonym i papryką słodką, dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na kilka części a każdą z nich rozwałkowywałam na nieduży prostokąt, dość cienki. Wzdłuż dłuższego boku nakładałam porcje masy mięsnej i zwijałam w rulon a następnie kroiłam ostrym nożem na kawałki szerokości ok. 2 sm. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym z niewielką ilością mleka żółtkiem i posypałam kminkiem w ziarenkach.
Paszteciki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - dość luźno bo trochę urosną. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno, ale wolę takie lekko ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 02.07.2017 07:57
Wspaniałe :)
tobi1989 28.06.2017 16:48
Pyszności :)
cookingangelika 08.02.2017 12:24
apetyczne danie
jan_mag 07.02.2017 11:51
Świetny pomysł
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 22:59
Apetyczne i kuszące swoim smakiem i wyglądem;)
ben-ka 23.12.2016 15:12
Lubię takie i to z różnym farszem.
edytazaw89@wp 20.12.2016 00:17
Wygląda pysznie
pestka 03.08.2016 08:10
wyglądają pysznie
Milena 10.07.2016 18:21
Uwielbiam takie paszteciki :)
agnieszka214 08.07.2016 22:03
Już mi slinka cieknie takie pyszne
IZABELA29 06.07.2016 08:57
Takie uwielbiam
eewelina 18.06.2016 00:32
muszę takie zrobić
IZABELA29 29.11.2015 10:29
na pewno takie zrobię
marzut 08.11.2015 10:39
super przepis
mileneczka5 23.10.2015 09:07
pyszne paszczeciki:)
ttrytka 01.10.2015 00:12
mniam smakowite
cukierenkaklementynki 20.09.2015 10:32
uwielbiam! kminek czasem zastępuję czarnuszką
JulkaTomeczek 15.08.2015 10:35
Uwielbiam takie paszteciki
IZABELA29 24.06.2015 16:09
ale apetyczne
ben-ka 31.05.2015 11:56
Z kminkiem bardzo lubię.
Misia90 17.09.2011 12:54
ekstra
Marysia 17.09.2011 12:45
super
Karolina69 17.09.2011 12:39
fajne
Justyna223 26.06.2011 20:35
ja należę do tej drugiej grupy:)
SmacznaPyza 26.06.2011 18:26
Justyna, kminek można pominąć - to faktycznie przyprawa którą albo się kocha albo nie cierpi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak