Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem i brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna w kostce 300 gram
cukier 300 gram
jajko 5 sztuk
MAK MIELONY 150 gram
migdały mielone 150 gram
mąka 300 gram
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 150 ml
brzoskwinie 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Świeże brzoskwinie obrać i obgotować w syropie z cukru. Osączyć i każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać do masy po 1 żółtku. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po łyżce, na zmianę z mlekiem. Trzeba uważać, ponieważ ciasto powinno być gęste, więc trzeba dolać mleka tylko tyle, ile to konieczne. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Brzoskwinie rozłożyć na cieście i piec 35 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 25.02.2012 20:58
bardzo apetyczne
Jolanta40 25.02.2012 20:58
bardzo apetyczne
cukiereczek 19.01.2011 12:04
Ciasto na medal.Polecam
cukiereczek 19.01.2011 12:04
Ciasto na medal.Polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak