Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
cukier 125 gram
masło 125 gram
jajko 1 szt.
sól
jaja 4 szt.
cukier 120 gram
sok z cytryny 50 ml
skórka z cytryny
masło 50 gram
mąka ziemniaczna 2 łyżki
białko 3 szt
cukier puder 80 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą

Ciasto na tartę należy wyrobić. Przesianą mąkę z cukrem pudrem zespoić nożem z masłem krojąc na małe kawałeczki, na końcu dodać sól, jajko i energicznie zagnieść, odstawić do lodówki, na ok 30 mi.
Spód pieczemy w 180 stopniach w granicach 25 min, aż sie zrumieni. W miedzyczasie przygotowujemy mase, i beze.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sok z cytryn, skorke, i rozpuszczone, przestudzone masło nastepnie make ziemniaczana. Powstałą masę gotujemy, az do konsystencji budyniu. Nastepnie przygotowujemy beze: Białka z cukrem ubijamy i doajemy mąkę i mieszamy.
Gdy spód wystygnie wlewamy mase budyniowo-cytrynowa, na to beze i zapiekamy w 180 stopniach ok 15 min, ale to zalezy od piekarnika i nalezy spogladac na tarte,
gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 30.01.2011 20:28
moje klimaty
Sarenka 28.01.2011 17:32
Slodko-kwasna, pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak