Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Danie ryżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
ser żółty
jajko
koperek
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Danie ryżowe

Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać. Starzy górale twierdzą, że tego nie zrobi jeśli nie będzie się go mieszać w ogóle. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić, no chyba że ktoś lubi ból, wtedy można mieszać łapkami nawet gorący. Do ryżu wrzucić należy posiekany koperek, starty ser a także wbić jajko, coby się wszystko kupy trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskie, kotlety i po obtoczeniu w bułce rzucać na ruszt do zezłocenia. Najlepiej podawać zalane lekko sosem- ja z braku czasu najczęściej robię gotowy sos z torebki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak