Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 8 szt.
cukier puder 25 dkg.
sok z cytryny 2 łyżki
masło śmietankowe 1,5 kostki
mleko 1/2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
żółtka jaj 4 szt.
kakao 4 łyżki
spirytus 4 łyżki
woda 1,5 szkl.
spirytus 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
orzechy włoskie 25 mielone
sok z cytryny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Ciasto: Do naczynia wsypujemy orzechy,powoli dodajemy ubite białka, bułkę tartą, cukier i żółtka rozmieszane z sokiem z cytryny. Wlewamy do formy i pieczemy.
Masa: mleko zagotować i trzymać na małym ogniu, wsypać cukier i zacząć energicznie mieszać. Powoli dodawać żółtka cały czas mieszając. Na koniec dodać kakao.
Zdjąć z ognia i wystudzić. Jak wystygnie miksując dodać spirytus i masło.
Poncz: Wszystkie wymienione składniki wymieszać.
Upieczony placek przeciąć, nasączyć ponczem, potem położyć masę, następnie przykryć drugą połową placka, nasączyć i na to położyć krem. Boki również obłożyć kremem.
Na końcu można górę ozdobić kawałkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 09.01.2012 15:58
bardzo lubię
Jastinka 27.04.2011 09:12
świetne
Ela15 02.04.2011 09:26
pewnie pyszny
zuzola 01.04.2011 16:45
wygląda smakowicie ;)
msmariusz 24.01.2011 15:58
cos innego
gryczyn 14.10.2010 10:51
ładna dekoracja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak