Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 1 szt
śmietanka słodka
koperek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ząbek czosnku
sól
cukinia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: cukinia

Cukinie kroimy w plastry ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (delikatnie, aby nie stracić smaku i zapachu cukinii - zgodnie z zasadą lepiej mniej niż za dużo). Gdy cukinia puści sok i stanie się \"szklista, miekka\" dodajemy pokrojone pomidory (ja również kroje w plastry i nie obieram ze skórki, ale jeśłi komuś skórki przeszkadzają to wg uznania). Dusimy na wolnym ogniu, mieszamy delikatnie od czasu do czasu. W chwili gdy pomidory puszczą sok, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Jeszcze chwileczkę dusimy (1-2 min.). Na samym końcu dodajemy słodką smietankę i zabielamy. Na koniec posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak