Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny żurek śląski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas Żur Śląski 1 litr
boczek 60 dkg
kiełbasa śląska 40 dkg
cebula 2 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
śmietana 1 kubeczek
chrzan 1 słoiczek
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 4 ząbki
majeranek do smaku
Wywar:
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny żurek śląski

Pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rumienimy. Doprawiamy, dodajemy drobno posiekany czosnek. Zalewamy wywarem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy. Gdy będą miękkie wlewamy żurek. Chwilę gotujemy, zaprawiamy śmietaną. Jajka obieramy i przekrojone na połówki dodajemy do żurku. Doprawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 10.12.2011 16:47
zurek na zakwasie
Anna138 26.09.2011 19:48
pycha
Iwona51
Iwona51 31.08.2011 18:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak