Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki selerowo-ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 40 dag
ziemniaki 50 dag
cebula 10 dag
mąka 11 łyżek
olej 6 łyżek
jaja 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło 6 dag
pieczarki 20 dag
śmietana 0,5 szklanki
pietruszka zielona do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki selerowo-ziemniaczane

Seler i ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Do selera i ziemniaków dodać cebulę, 10 łyżek mąki, jajka. Masę wymieszać i przyprawić. Smażyć placki na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
Przygotować sos: z łyżki mąki i części masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić z ciepłym bulionem z kostek, zagotować. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać, przesmażyć na pozostałym maśle, dodać do sosu, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę i natkę. Gorącym polać placki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.01.2011 16:49
fajne, bo troche inne
pawel6 15.01.2011 13:40
napewno lepsze niż tradycyjne placki ziemniaczane
suzana 15.01.2011 10:41
fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak