Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle nadziewane serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 75 dag
mąka 25 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jaja 2 szt
biały ser 20 dag
olej 1-2 łyżki
masło lub słonina 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki wg uznania
sól, pieprz do smaku
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle nadziewane serem

Ugotowane ziemniaki , jeśli ciepłe to ugnieść dobrze lub przecisnąć przez praskę, jeśli zimne - przepuścić przez maszynkę do mielenia.Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.Cebulę pokrojona w drobną kosteczkę zrumienić na 1,2 łyżkach oleju.Ser dokładnie zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków,połączyć z ostudzona cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę,uformować z niej \" wianuszek\", do środka wsypać pozostałą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja /najpierw na spodek,żeby sprawdzić czy świeże/.Zarobić ciasto nożem , a następnie szybko zagnieść /ewentualnie , jak rzadkie /to zależy od mąki/, dosypać mąki pszennej. Z ciasta formować wałki, kroić w poprzek na kawałki. kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie serowe, zlepiać w kuliste knedle.Układać na ściereczce lub desce podsypanej mąką.Uformowane knedle gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać lekko zrumienioną słoninką lub zrumieniona na suchej patelni bułką i polać stopionym masłem. Podawać zaraz po ugotowaniu. Można z dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kiziolek201 03.07.2011 10:11
Szkoda że niema zdjęcia
Margo1 13.09.2010 06:54
też lubię
Kate131 25.05.2010 11:38
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak