Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana nóżka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piwo 0,5 l
olej
pieprz mielony
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
golonka 1 tylna
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana nóżka

Golonkę ok kilograma myjemy i opalamy ewentualne włoski. Nacieramy solą peklową i zalewamy olejem, odstawiamy do lodówki na 24-48 h, co jakiś czas przewracamy i polewamy olejem. Po tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, golonkę wrzucamy na wrzątek(olej staramy się pozostawić w naczyniu w którym golonka\"przechodziła\"). Do wody dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Golonkę gotujemy ok 1-1,5 h, żeby była praktycznie miękka. Następnie golonkę wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem i ostrą papryką wedle preferencji i wlewamy na dno trochę pozostałego oleju i połowę piwa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy następną godzinę, w porywach do półtorej. Pieczenie należy kontrolować, żeby któraś ze stron się zbytnio nie spiekła, więc należy mięso przekręcać, dolewać piwa i polewać wierzch golonki. Ma być rumiana, ale żeby skórka nie była wysuszona.

Trochę trzeba na nią poczekać, ale jak się coś takiego spożywa, to się wręcz rozpływa w ustach:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.03.2014 22:32
Uwielllbiam golonkę :-)
Aannkaa82 14.01.2014 19:23
Uwielbiam golonki :) muszę wypróbować Twój przepis :)
barbara11561 20.05.2011 05:09
Wspaniała:)
kuklik 11.05.2011 15:14
bardzo ciekawa
anemon 23.04.2011 22:00
Super przepis musze go koniecznie wypróbować.
mirosława4 14.04.2011 13:33
pyszna ta nóżka
Teresa19 11.04.2011 09:36
Fajna goloneczka.
Robert10 21.03.2011 15:38
taka pijana nóżka-pyszotka
Motorek 16.03.2011 22:21
pycha
teresa18 22.02.2011 19:30
pyszności lecę do sklepu po goloneczkę
mysza666 17.02.2011 16:18
Ja wręcz 1 raz nie byłam przekonana, bo uważałam, że jest tłusta i nie dobra, ale teraz robię ją chociaż raz w miesiącu, bo mi po prostu smakuje, nawet ta tłusta skórka, nie wspomnę już nawet o mięsku:) Najlepsza jest z ostrą musztardą
Mysiunia 17.02.2011 13:30
fajna nazwa:) nigdy jeszcze golonki nie jadlam, ciekawe czy by mi smakowalo:)
misia53 12.02.2011 23:30
Nóżka tak podskakiwała,że do rondla się dostala....Mysza to zauważyła i pokrywką ją przykryła. Potem dala pieprzu, ziela no i coś ,co rozwesela, czyli piwka jej dolała ,żeby wszystkim smakowała !!!
m1monika 23.01.2011 17:01
ciekawa nazwa :)))
aginaa 16.01.2011 16:45
danie dla facetow,hehe
Ewa111 15.01.2011 13:19
bardzo oryginalna nazwa goloneczki w piwie
alaaa 15.01.2011 12:35
ładna nazwa,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak