Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto diabełek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homo wanliowy 3 szt po 200
galaretki kolorowe 4 op
truskawki 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto diabełek

CIASTO;
jajka 5 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
kakao 2 płaskie łyżki

Poncz:
herbata z cukrem i cytryną
Wierzch:
czekolada z orzechami kilka kawałków

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.
Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć
papierem do pieczenia.
Piec około 30-40 min w 180ºC
Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku.
Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną.
Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki.
Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką .
Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia.
Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak