Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka koronkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szkl
mąka 1,5 szkl
masło 1 szkl
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka koronkowa

Żółtka utrzeć do białości, przecedzić, zmieszać z cukrem i drożdżami, mlekiem i mocno ucierać. Wlać sklarowane masło, wsypać mąkę i ucierać przez godzinę, aż pęcherzyki pokażą się na cieście. Odstawić, aby wyrosło. Wstawić do rondla papierową formę, wysmarować ją sklarowanym masłem, osypać sucharkiem, wlać ciasta tyle, aby zajmowało trzecią część formy. Jak podejdzie, wstawić na godzinę do pieca. Ostrożnie przy wyjmowaniu z pieca. Robić babkę w ciepłym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak