Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba z tartego ciasta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
jaja 8 szt
żółtko jajek 8 szt
cukier 25 dag
skórka z cytryny
mleko 2 szkl
drożdże 10 dag
mąka 1,25 kg
sól łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba z tartego ciasta

W szklance ciepłego mleka rozdrobić drożdże, dodając łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Żółtka ubić z połową cukru na parze. Utrzeć masło na śmietanę, dodać resztę cukru i dalej ucierać, dodając kolejno po żółtku i całym jajku. Po wbiciu wszystkich jajek dodać sól i skórkę z cytryny. Wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cały czas ucierać, dosypywać stopniowo mąkę. Ucierać godzinę, jak ciasto będzie gładkie przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładać w wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości i zostawić w ciepłym miejscu, a jak się podniesie wstawić do gorącego piekarnika, piec 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak