Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier 150 g
skórka starta z cytryny 1 szt
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 150 g
mleko 0,5 l
cukier 100 g
budyń 1 torebka
masło 250 g
konfitury z truskawek 2 łyżki
truskawki 900 g
śmietana 1 kubek
cukier waniliowy 1 torebka
cukier 2 łyżki
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać startą skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wlać do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i piec w średnio nagrzanym piekarniku ( ok. 180 stopni ) przez 40-45 minut. Rozprowadzić proszek budyniowy odrobiną zimnego mleka, resztę zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony proszek z mlekiem, gotować 2-3 minuty stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać konfiturę z truskawek. Ostudzić. Ucierać masło, dodając stopniowo po łyżce budyniu, aż do otrzymania jednolitej masy. Przeciąć ciasto poziomo na 3 placki. Posmarować każdy z nich kremem, a na nim ułożyć truskawki pokrojone w plasterki. Uformować tort. Na wierzchu ułożyć ciasno obok siebie truskawki. Zalać je niemal zupełnie już zgęstniałą galaretką. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, ozdobić nią boki tortu posługując się specjalną szprycą. Tort truskawkowy podawać lekko schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak