Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo-orzechowy - włoski tort

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 filiżanki
masło 250 g
olej 1/2 filiżanki
zmiksowane żółtka 5 szt
mąka tortowa 2 filiżanki
sól 1/2 łyżeczki do kawy
maślanka 1 filiżanka
masło 2/3 kostki
tłusty o ser 25 dag
cukier puder 1 szkl
sól 1/4 łyżeczki
wiórka kokosowe 2 filiżanki - do ciasta
orzechy laskowe 1 filiżanka - do ciasta
aromat waniliowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-orzechowy - włoski tort

Składniki - (2 filiżanki cukru, kostkę Kasi, 1/2 filiżanki oleju, 5 zmiksowanych żółtek) - utrzeć na gładko mikserem.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito 3 razy.
Do mąki dodać filiżankę maślanki - wymieszać, potem dodać /połączyć/ z utartą wcześniej masą.
Następnie dodać filiżankę drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 filiżanki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub aromatu waniliowego.
Ubić pianę z 5 białek na sztywno, dodać do masy powoli mieszając.
Przełożyć gotowe ciasto do tortownicy.
Piec w temperaturze 170 stopniach C. przez 30 - 35 minut.

Utrzeć w mikserze margarynę z serem.
Dodać pozostałe składniki kremu i ucierać dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto po wystygnięciu przekroić na trzy części, każdą pokryć kremem, posypać wiórkami kokosowymi, połączyć razem.
Dekorować wg uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.03.2012 12:06
pysznie wyglada
Krzysztof42 07.01.2012 18:38
bardzo lubię torty
agogo2 17.08.2011 22:42
oj tak
Monika192 26.11.2010 12:31
apetyczny torcik
cukiereczek 06.10.2010 08:17
Tort wygląda pięknie
ZEWA 14.08.2010 18:00
Jak dla mnie bomba.
Ewa104 29.07.2010 18:55
Świetnie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak