Kokosowo-orzechowy - włoski tort

Kokosowo-orzechowy - włoski tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 filiżanki
  • masło

    250 g
  • olej

    1/2 filiżanki
  • zmiksowane żółtka

    5 szt
  • mąka tortowa

    2 filiżanki
  • sól

    1/2 łyżeczki do kawy
  • maślanka

    1 filiżanka
  • masło

    2/3 kostki
  • tłusty o ser

    25 dag
  • cukier puder

    1 szkl
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • wiórka kokosowe

    2 filiżanki - do ciasta
  • orzechy laskowe

    1 filiżanka - do ciasta
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki - (2 filiżanki cukru, kostkę Kasi, 1/2 filiżanki oleju, 5 zmiksowanych żółtek) - utrzeć na gładko mikserem.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito 3 razy.
Do mąki dodać filiżankę maślanki - wymieszać, potem dodać /połączyć/ z utartą wcześniej masą.
Następnie dodać filiżankę drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 filiżanki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub aromatu waniliowego.
Ubić pianę z 5 białek na sztywno, dodać do masy powoli mieszając.
Przełożyć gotowe ciasto do tortownicy.
Piec w temperaturze 170 stopniach C. przez 30 - 35 minut.

Utrzeć w mikserze margarynę z serem.
Dodać pozostałe składniki kremu i ucierać dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto po wystygnięciu przekroić na trzy części, każdą pokryć kremem, posypać wiórkami kokosowymi, połączyć razem.
Dekorować wg uznania

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

14.03.2012 12:06
pysznie wyglada

Krzysztof42

07.01.2012 18:38
bardzo lubię torty

agogo2

17.08.2011 22:42
oj tak

Monika192

26.11.2010 12:31
apetyczny torcik

cukiereczek

06.10.2010 08:17
Tort wygląda pięknie

ZEWA

14.08.2010 18:00
Jak dla mnie bomba.

Ewa104

29.07.2010 18:55
Świetnie się prezentuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat