Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag.
cukier 15 dag.
masło 3 łyżeczki
mleko 1 szkl.
drożdże 4 dag.
jajko 3 sztuki
mąka do posypania
masło do pomarowania foremki
masa makowa
mak 1/2 kg.
cukier 30 dag.
masło 10 dag.
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
rodzynki 10 dag.
Skórka pomarańczowa kandyzowan
miód 2 łyżki
kruszonka orzechowa

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY

Cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka. Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy trzykrotnie. Dodajemy stopione masło, miód, rodzynki, cukier, cukier waniliowy i jajka, mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zawijamy. Przekładamy do posmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smakujemy jajkiem. Pieczemy ok. 45 min. w temp.. 180 stopni C. Można pod koniec zwiększyć temp. by zarumienić skórkę. Gotowe, przestudzone polewamy lukrem i posypujemy kruszonką orzechową. SMACZNEGO !!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.01.2011 19:34
Piękny ten makowiec :)
MAR3STA 20.01.2011 12:33
super ciasto!
Margo1 17.01.2011 12:34
przepyszne
Natalia/tubisiek 17.01.2011 07:26
pyszne ciasto ;)
IZABELA29 15.01.2011 16:38
smaczny
misia53 14.01.2011 23:22
Hihi.... tak myślałam,że to makowiec ale niestety pomyłki się zdarzają .... makowiec śliczny , równiutki.
Agnieszka_B 14.01.2011 18:05
piękna rolada!
ElizaT 14.01.2011 15:02
W TYTULE POWINNO BYĆ \"MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak