Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z rosołem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 - 1,2 kg
szponder wołowy 40 dag
skrzydło indycze 50 dag
skrzydełka z kurczaka 40 dag
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 15 dag
por 10 dag
cebula 1 szt
kapusta włoska 10 dag
ziele angielskie 2-4 ziarna
pieprz 3-5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z rosołem

Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso i obrane jarzyny: marchewkę, pora, pietruszkę selera, kapustę włoską, oraz opieczoną cebulkę.
Po zszumowaniu dodajemy kapustę, majeranek i trzy gałązki pietruszki.
Solimy, dodajemy pieprz i ziele angielskie zmniejszamy gaz i gotujemy tak, by rosół nam tylko \"mrugał\" około 1 - 1, 2 godziny.
Na 10 minut przed wyłączeniem płomienia dodajemy plasterek buraczka ćwikłowego (dla sklarowania, lub białko jaja). Po ugotowaniu cedzimy rosół, musi być klarowny. Warzywa możemy zużyć do sałatki jarzynowej, lecz 1 ładną marchewkę zostawiamy w rosole.
Na talerz nakładamy ugotowane i odcedzone ziemniaki, kawałek ugotowanej w rosole marchewki, posypujemy natką lub koperkiem i zalewamy gorącym rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak