Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafelkowy deser

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 15 dag
masło roślinne 200 g
słodka mleko 250 ml
budyń śmietankowy 5 łyżek
cukier kryształ 4 łyżki
cukier puder 4-5 łyżek
orzechy mielone 1 łyżka
andrut

Przepis i sposób przygotowania na: Wafelkowy deser

Z wydzielonego mleka odlewamy 1/4 szklanki, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem kryształem.
W zimnym mleku rozpuszczamy budyń, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy, aż masa będzie gęsta.
Odstawiamy gotowy budyń do ostudzenia.
Czekoladę siekamy, wsypujemy do rondelka i stawiamy na gaz, ciągle mieszając do całkowitego stopienia się.
Masło - miękkie - ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania porcjami dodajemy ostudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę.
Całość ucieramy na gładki krem, dodając do niego mielone orzechy.
Kremem smarujemy wafle układając jeden na drugim.
Ostatni wafel pozostawiamy na razie pusty - przyciskamy delikatnie deseczką i wstawiamy do lodówki celem zestalenia.
Gdy wafle i masa będą już zastudzone górny wafel smarujemy cieniutko pozostałym kremem i posypujemy czekoladą w proszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 04.01.2012 14:03
chętnie bym zjadł
agata1722
agata1722 07.06.2011 20:50
jem u bratowej dobry
SmacznaPyza 20.10.2010 09:54
ja nie robię, ale często robi moja Teściowa - bardzo smaczne
ewelina/bunia 24.09.2010 17:14
dawniej moja mam robiła
Emilia21 15.08.2010 08:24
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak