Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brukselką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 18 dkg
masło 15 dkg
woda 3 łyżki
Nadzienie:
brukselka 20 dkg
jajko 3 sztuki
mleko 200 ml
żółty ser starty 20 dkg
papryka 2 (różne kolory)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brukselką

Z posiekanego masła, mąki i wody zagnieść ciasto, odstawić je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać. Schłodzić w lodówce. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ciasto piec przez ok. 15 minut.
Paprykę pokroić w plastry. Brukselkę ugotować w osolonej wodzie.
Jajka roztrzepać z mlekiem i połową sera. Doprawić. Podpieczone ciasto posypać pozostałym serem, na wierzchu ułożyć brukselkę i zalać masą jajeczną. Ułożyć paprykę. Piekarnik dogrzać do 200 stopni. Tartę piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 14.03.2011 19:45
uwielbiam brukselkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak