Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszanka jęczmienna

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca, serca i śledziona 75 dag
skórki wieprzowe 25 dag
krew przetarta przez sito 50 dag
sól 4,5 dag
różne przyprawy korzenne 15 dag
cebula 1 szt
mięso 1 (okrawki z tłuszczem)
kasza jęczmienna 2 gruba

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka jęczmienna

Okrawki mięsa z tłuszczem, płuca, serce, śledzionę gotujemy.
Kiszkę przygotowuje się następująco: płuca, serce i śledzionę myjemy i gotujemy do stanu miękkiego, kroimy na części, odrzucając chrząstki.
Surowce oraz skwarki drobno mielimy na maszynce do mięsa lub siekamy.
Na 1 kg kaszy bierzemy 1 litr rosołu, w którym gotowały się podroby i gotujemy kaszę tak, aby była sypka.
Do jednego naczynia wkładamy rozdrobnione surowce, dodajemy krew przetartą przez sito, przesianą przez sito sól kuchenną i drobno zmielone lub rozdrobnione w moździerzu przyprawy, wszystko mieszamy, napełniamy odcinki grubych jelit, spinamy ich końce lub zszywamy, wkładamy do wrzącej wody i utrzymujemy temperaturę około 85° w ciągu 30—60 min.
Po ugotowaniu wkładamy na 10 min do zimnej wody w celu schłodzenia, rozkładamy w jednej warstwie i umieszczamy w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak