Kaszanka jęczmienna

Kaszanka jęczmienna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płuca, serca i śledziona

    75 dag
  • skórki wieprzowe

    25 dag
  • krew przetarta przez sito

    50 dag
  • sól

    4,5 dag
  • różne przyprawy korzenne

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • mięso

    1 (okrawki z tłuszczem)
  • kasza jęczmienna

    2 gruba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Okrawki mięsa z tłuszczem, płuca, serce, śledzionę gotujemy.
Kiszkę przygotowuje się następująco: płuca, serce i śledzionę myjemy i gotujemy do stanu miękkiego, kroimy na części, odrzucając chrząstki.
Surowce oraz skwarki drobno mielimy na maszynce do mięsa lub siekamy.
Na 1 kg kaszy bierzemy 1 litr rosołu, w którym gotowały się podroby i gotujemy kaszę tak, aby była sypka.
Do jednego naczynia wkładamy rozdrobnione surowce, dodajemy krew przetartą przez sito, przesianą przez sito sól kuchenną i drobno zmielone lub rozdrobnione w moździerzu przyprawy, wszystko mieszamy, napełniamy odcinki grubych jelit, spinamy ich końce lub zszywamy, wkładamy do wrzącej wody i utrzymujemy temperaturę około 85° w ciągu 30—60 min.
Po ugotowaniu wkładamy na 10 min do zimnej wody w celu schłodzenia, rozkładamy w jednej warstwie i umieszczamy w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat