Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT WYŚMIENITY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

poncz do nasączania
syrop z brzoskwin ok.250 ml.
biszkopt jasny
biszkopt ciemny
MASA JASNA
MASA KAKAOWA
brzoskwinie w puszce
wiórki kokosowe
perełki
mąka do pozypania
czekolada
agrest
sok ananasowy ok.250 ml.
olejek migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: TORT WYŚMIENITY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

PONCZ DO NASĄCZENIA: *osobiście wykorzystuję syrop pozostały po brzoskwiniach/ ananasach z puszki, które wykorzystam do przełożenia tortu.

Wszystkie składniki na poncz mieszamy. Ponczu można zrobić mniej, w zależności od tego jak mocno ma być nasączony tort. Syropów nie musi być równo po szkl., ja trzymam się ogólnej proporcji, mieszam syropy i kompot tam by wyszło ¾ l ponczu.

BISZKOPT (przepis oraz zdjęcia na biszkopt znajdują się kilkanaście przepisów wstecz w mojej księdze)

Przypominam:
Składniki:
*5 jajek,
*1,5 szkl. cukru,
*1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
*1 szkl. mąki tortowej,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*szczypta soli

Do jajek dodajemy szczyptę soli. Następnie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej oraz posypanej mąką okrągłej blachy. Pieczemy ok. 40 min.

BISZKOPT CIEMNY - robię biszkopt jasny, dzielę na dwie części, do jednej dodaję ok 1,5 łyżki kakao. Wylewam na przemian do blaszki. Piekę.

MASA (przepis oraz zdjęcia na masę, jaką wykorzystuję do tego toru znajduje się również kilkanaście przepisów wstecz w mojej księdze).

Przypominam:
Składniki:
*2 opakowania budyniu śmietankowego,
*1/2 l. mleka,
*8 łyżek cukru,
*500 g. masła roślinnego,
*olejek migdałowy do ciast i deserów
W 1/4 szkl. mleka rozprowadzić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozprowadzony budyń, mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować z olejkiem, stopniowo dodawać ugotowany budyń.

MASA KAKAOWA- robię ja podobnie jak jasną, z tym, że do jasnej dodaję ok. 1,5 łyżki kakao i powstaje masa kakaowa.


Dwa biszkopty (jeden jasny, drugi jasno- ciemny) przekrajamy, każdy na 3 części (w sumie ma wyjść 6 placków).

Pierwszy placek nasączamy ponczem, wykładamy jasną masę, na masę wykładamy brzoskwinie. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy ponczem, wykładamy dżem jagodowy, przykrywamy trzecim plackiem, nasączamy ponczem, wykładamy masę kakaową, na masę układamy plastry bananów, przykrywamy czwartym plackiem, nasączamy, wykładamy dżem wiśniowy, przykrywamy piątym plackiem, wykładamy pozostałą masę i układamy na nią ananasy, przykrywamy szóstym plackiem.

Wierzch oraz boki smarujemy masą, górę zdobimy perełkami i czekoladą ozdobną, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z kruszonką biszkoptową (kawałki pokruszonego biszkoptu). Wstawiamy na ok. 3 h. do lodówki.

SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.10.2012 15:10
Super wygląda
Zoso 10.01.2012 22:24
smacznie wygląda
RenataZ-et 21.01.2011 19:34
Pewnie równie wyśmienicie smakuje :)
Margo1 17.01.2011 12:33
dawno takiego tortu nie jadłam
MAR3STA 16.01.2011 20:00
jaki dostojny!
accee 14.01.2011 22:19
Wiele bym dał by taki skosztować:)
ElizaT 14.01.2011 13:28
To był tort na służbową Wigilię,nie moją, kolejnym razem jak zrobię z tego przepisu, najszybciej na czyjeś urodziny, dodam drugą fotkę w przekroju. Polecam, warto zrobić, często go robię i smakuje zawsze każdemu.
misia53 14.01.2011 12:27
Szkoda ,ze nie ma zdjęcia w przekroju

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak