Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12,5 dag
cukier 12 dag
mąka 12 dag
cynamon 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
skórka z pomarańczy otarta 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
zmielone migdały 7 dag
orzechy pistacjowe 5-7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Masło należy utrzeć z dodatkiem cukru, soli, skórki z pomarańcza i cynamonu na gładką masę. Ciągle ucierając należy dodawać jajka, po jednym. Mąkę pszenną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami i powoli dodawać do masy. Ciasto po przygotowaniu należy rozsmarować na blasze. Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące należy przekroić nożem na kwadraty. Polewę czekoladową należy rozpuścić i smarować nią ciastka. Na wierzchu układać połówki pistacji.
Jeśli nie chcemy korzystać z gotowej polewy czekoladowej możemy śmiało zrobić taką w domu z masła, cukru i kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.09.2013 19:16
świetny deser
Wafelek2601 13.04.2013 21:51
Świetny deser
natii3624 10.06.2012 20:50
ekstra!
safcia 03.06.2012 09:19
uwielbiam pistacje
Krzysztof42 03.01.2012 16:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak