Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    12,5 dag
  • cukier

    12 dag
  • mąka

    12 dag
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • skórka z pomarańczy otarta

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • zmielone migdały

    7 dag
  • orzechy pistacjowe

    5-7 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło należy utrzeć z dodatkiem cukru, soli, skórki z pomarańcza i cynamonu na gładką masę. Ciągle ucierając należy dodawać jajka, po jednym. Mąkę pszenną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami i powoli dodawać do masy. Ciasto po przygotowaniu należy rozsmarować na blasze. Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące należy przekroić nożem na kwadraty. Polewę czekoladową należy rozpuścić i smarować nią ciastka. Na wierzchu układać połówki pistacji.
Jeśli nie chcemy korzystać z gotowej polewy czekoladowej możemy śmiało zrobić taką w domu z masła, cukru i kakao.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

23.09.2013 19:16
świetny deser

Wafelek2601

13.04.2013 21:51
Świetny deser

natii3624

10.06.2012 20:50
ekstra!

safcia

03.06.2012 09:19
uwielbiam pistacje

Krzysztof42

03.01.2012 16:48
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat