Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło 15 dag
drożdże 8 dag
cukier wanilinowy 1 łyżka
cukier 1 szkl
sól do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem, wsypać szklankę mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, sól, cukier waniliowy i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrobić, włożyć do posmarowanej tłuszczem formy i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 22.11.2014 18:04
I do tego szklanka mleka :) Mniam. Ide robić mężowi, będzie mial niespodzianke jak wróci z pracy :)
Kuchareczka2 20.07.2013 21:27
uwielbiam takie ciasto
Natalia/tubisiek 13.11.2012 10:31
bardzo lubię :)
Łukasz15 22.09.2012 17:47
bardzo lubię
gacopierz23 07.07.2012 10:36
ciasto drożdżowe dobre z każdym dodatkiem
pigila
pigila 28.02.2012 22:58
super
Iwona51
Iwona51 06.11.2011 11:00
uwielbiam ciasta drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak