ciasto węgierskie

ciasto węgierskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    1 Szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa: masło

    1
  • cukier puder

    1 szklanka
  • jaja

    3
  • wódka

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • żelatyna

  • galaretka cytrynowa

    1 szt.
  • aromat rumowy

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko z cukrem utrzepać na puszystą masę dodać mąkę, proszek i kakao. Piec 40 minut. przekroić na 2 części.
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy kakao, zapach, wódkę i pianę z białek. Na końcu tężejącą galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w ½ litra gorącej wody. Tężejącą masą przekładamy placki. Na wierzch dajemy polewę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

31.12.2011 19:34
wolę polskie

Małgorzata106

29.11.2011 16:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat