Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    220 ml
  • truskawki

    1 kg
  • masło

    1 kostka
  • margaryna

    250 g
  • żółtka

    4 szt
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • Biszkopty

    2 opak
  • listki mięty lub melisy

    do dekoracji
  • galaretka truskawkowa

    2 opak
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i dwoma rodzajami mąki.
Zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Postawić na parze i ubijać mikserem ok. 15 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Masło i margarynę utrzeć na puszysty krem.
Mieszając, dodawać po łyżeczce masy żółtkowej i połowę porcji rozgniecionych truskawek.
Resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji) dodać w całości.
Na ułożone w tortownicy biszkopty wyłożyć masę.
Nakryć drugą warstwą biszkoptów, pokryć masą, ozdobić całymi lub pokrojonymi w plasterki truskawkami, przyozdobić miętą lub i zalać galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

31.12.2011 19:34
bardzo smaczny

agogo2

17.08.2011 22:42
dobry

agata1722

10.05.2011 11:10
wyśmienity

Monika192

26.11.2010 12:31
ładnie wygląda

jarek4

20.10.2010 11:08
uwielbiam

banditka

10.09.2010 10:01
wyglada baaardzo apetycznie aż zatesknilam za truskawkami

ewelinapac

09.09.2010 14:42
ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat