Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny klops

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na wielkanocnego klopsa (znanego również jako pieczeń rzymska), czyli idealną potrawę na wielkanocny stół. 

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
cebula 1 sztuka
jajko 6 sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek 50 gramów
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny klops

1. Mięso (szynkę i boczek) pokroić na kawałki.

2. Pokrojoną cebulę sparzyć wrzątkiem.

3. Mięso z cebulą zmielić przez maszynkę.

4. Bułkę namoczyć.

5. 4 jajka ugotować na twardo.

6. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, wbić 2 jajka.

7. Doprawić do smaku. Wymieszać.

8. Część wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

9. Na mięsie ułożyć jajka na twardo, przykryć resztą masy. Piec przez godzinę w 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 05.08.2011 22:38
pycha
Iwona51
Iwona51 13.01.2011 00:09
smaczne
agnieszka137 12.01.2011 22:16
interesujący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak