Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1 szkl
żółtko jajek 7 szt
cukier 15 dag
masło 20 dag
drożdże 5 dag
spirytus 3 łyzki
cukier waniliowy 1 łyżka
otarta skórka zpomarańczy 1 łyżeczka
rodzynki 15 dag
sól do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z rodzynkami

Pół szklanki mleka zagotować, do wrzącego dodać 3/4 szklanki mąki, wymieszać. Po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, pozostałe mleko, roztopione ostudzone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rodzynki, spirytus i skórkę pomarańczową, wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, pozostawić do wyrośnięcia. Piec okolo 50 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.07.2013 11:18
poproszę kawałeczek
IlonaAlbertos 14.09.2012 20:55
Wspaniała, uwielbiam takie babki.
misia53 11.09.2012 13:14
piękna smakowita babeczka
gacopierz23 22.06.2012 11:10
wspaniała babeczka z bakaliami to coś dla mnie
Wacław 03.10.2011 08:08
pyszna i apetyczna
Wafelek2601 24.09.2011 13:25
pyszna babeczka
matii6 19.04.2011 11:33
super na święta
Edyta38 05.03.2011 19:27
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak