Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 szt
mąka 400 g
drożdże 1/4 kostki
mleko 2% 1/2 szklanki
cukier puder 250 g
sól 1 szczypta
masło 200 g
cytryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z budyniem

Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól.
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty.
Budyń przygotowujemy i studzimy. Każdy trójkącik smarujemy budyniem i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
Smarujemy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 21.09.2011 08:39
SUPER
Jolanta40 24.07.2011 08:40
bardzo dziękuję :) miło czytać takie komentarze :))
marta0906 23.07.2011 17:53
Świetna dekoracja:)
ZEWA 20.04.2011 10:04
pyszne
Anita21 19.01.2011 13:16
pięknie wyglądają
anja3107 16.01.2011 13:38
pięknie wyglądają
Anita21 15.01.2011 10:17
super:)
agnieszka214 13.01.2011 09:47
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak