Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średnia marchewka

    1
  • ziemniaki

    3-4
  • duże ząbki czosnku

    2
  • l wywaru warzywnego (bez kapusty)

    1
  • szkl. śmietany 12%

    1/2
  • łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)

    1/2
  • pęczka koperku

    1/2
  • łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

    1/3-1/2
  • ziarenka ziela angielskiego

    2
  • sól

    do smaku:
  • kilka łyżek startego oscypka

    do posypania:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lubię zupy jarzynowe, ale cukinia jest właściwie bez smaku... Pomógł czosnek, gałka muszkatołowa i duuużo koperku :-)

Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę oskrobać, cukinię umyć (ale nie obierać), obie zetrzeć (do osobnych naczyń) na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, posiekać. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. Ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 5-10 minut, dodać startą marchewkę, gotować następne 3-5 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową. i startą cukinię, gotować już tylko 2-3 min.. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, zaprawić zupę. Na koniec doprawić zupę solą i wsypać koperek. Jak każdą zupę, najlepiej odstawić na 10-15 min. przed serwowaniem. Można podawać posypaną startym oscypkiem - ja miałam orawski, biały, nie wędzony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

04.04.2013 17:03
extra, super, fajne - ale świetne komentarze i ile wnoszą !

Misia90

23.08.2011 12:01
extra

Marysia

23.08.2011 11:51
super

Karolina69

23.08.2011 11:38
fajne

goofy9

28.07.2011 14:18
pięknie wygląda, i kolejny przepis na pyszne wykorzystanie cukinii

jolaxa

25.04.2011 22:15
mmmm

Ewa104

18.12.2010 07:02
Zgadzam się, że cukinia wymaga dodatku ziół i jest to zupa,którą z pewnością w tej wersji bym zjadła ze smakiem.

Aleksandra45

29.11.2010 09:35
lubię bardzo zupe cukiniową

SmacznaPyza

14.11.2010 12:46
cukinia sama w sobie jest mdła więc dobrze przyjmuje smak ziół, wersji może być nieskończenie wiele i jedna lepsza od drugiej - ważne aby nam smakowała

mdepfs

14.11.2010 09:10
ja tez mam przepis na zupe cukiniowa, ale zupelnie inny, moja bazuje na rozmarynie przede wszystkim, cukinii i ziemniakach. Choc twoj przepis wyglada tez na apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat